Vad vi på LIELLOredaktionen tycker och tänker om IR
E:
Jag tycker att den industriella Revolutionen har hjälpt oss i världen väldigt mycket (både positivt och negativt) Det positiva är att många (men tyvärr inte alla) länder har fått mer demokrati. Och med hjälp av demokratin är dödsstraffen borta i många länder. Det har tilldelas mer jobb, det har uppfunnits många bra prylar, som har utvecklats under tiden. Det finns så mycket bra teknik nuförtiden, och snabbt har det gått också! Teknikens värld kanske aldrig bromsar? Då blir framtiden riktigt spännande på många olika sätt!
Det finns mer hjälp att få nu än innan, om man tex är sjuk. Vi har utvecklat mediciner som många behöver, för vissa är faktiskt just en medicin livsavgörande! Det tycker jag är väldigt bra!
Det negativa med Industriella Revolutionen är dess miljöpåverkan. Ju fler fabriker, ju mer avgaser och blir det många farliga avgaser blir inte vår planet glad.
Alla länder har inte heller haft en genomgripande omfattning av den Industriella Revolutionen, t.e.x Afrikas länder. Världen är orättvis. Jag tror inte det heller är så bra om alla utvecklingsländer utvecklas. Det kan låta lite konstigt, men om alla länder har många fabriker och tungtrafikerade områden ställer det bara till med ännu mer problem. Det kan också bli så att IR fortsätter växa i de mer rika länderna, medans det bara stannar i de fattiga länderna. Vi vet ingenting om det till 100 procent i nuläget. Det skulle i så fall vara bra om utvecklingsländerna utvecklades på ett positivt sätt, och på ett positivt sätt menar jag mer kanske miljövänligare sätt. Människorna i Afrika kanske har dolda talanger? De kanske bara behöver något litet för att det ska bli något stort.
En annan negativ sak var det här med barnarbetet och det finns fortfarande i utvecklingsländerna. Jag tycker att det ska sättas stopp på barnarbetet i de länder de fortfarande finns, frågan är bara hur. En bra lösning kan vara att alla barn går i skolan (så de flesta kan skaffa sig en utbildning, och få ett bra jobb) Det kostar pengar att gå i skolan där, det vet jag, men då kan så många som har möjlighet från t.e.x Norden skänka en krona var, bara en enda krona. Då samlas det ihop en en del pengar! Ungefär 24,9 miljoner kronor! Sen tycker inte jag att bara Norden behöver vara med på detta, även andra “lite rikare” länder. Då borde väl räcka till alla barn i Afrikas länder att gå i skolan? Om det inte räcker till alla borde det räcka till några!
Undra hur framtiden kommer se ut? Vi kanske har det så bra att alla flygplan flyger på miljövänligt sätt? Man kan tänka så stort kring framtiden att det är svårt att skriva om vad jag tror kommer hända då. Först måste man bestämma när framtiden är, om 100 år eller om 1000 år? Jag hoppas att framtiden kommer vara miljövänligare, och mer rättvis, helt enkelt så hoppas jag att framtiden är en aning bättre och ljusare.
Jag tycker världen är spännande, bra men samtidigt läskig. Kommer vi få gå igenom en ny revolution? Kanske en extraordinär teknologisk revolution?
Elise Bosmyr
L: Precis som Elise så tycker jag att den industriella revolutionen är mycket dålig för miljön, men ett stort steg för människligheten. Lyckas man hålla en bra balans på det så är det ett stort framsteg. Men hade den industriella revolutionen inte utvecklats, hade då i längden, fler människor överlevt eller fler dött? Med hjälp av mediciner, tekniska apparater så som röntgen, datasystem osv. har många överlevt saker som man innan den industriella revolutionen utvecklades, hade dött av. Men hade detta och allt annat som har med industriella revolutionen att göra hänt, så hade miljöpåverkningen vart mycket mindre och fler människor hade kanske hunnit leva på jorden innan den går under.
Tar man den industriella revolutionen ett steg längre istället, så att fordon går på el. livsmedelsvaror kan förvaras längre, det blir fler ekologiska gårdar osv. är det kanske istället bra för miljön. Just nu tror jag att vi är i en svacka där vi har många bra uppfinningar men många är inte så miljövänliga. Får man dem att bli miljövänliga så tror jag att det blir ett mycket stort framsteg där vi kan hjälpa människan men samtidigt värna om miljön.
Åtgången av olja (plast) och andra material som det bara finns en begränsad mängd av måste vi givetvis också tänka på. Hur och vad vi gör med det. Man kanske inte behöver köpa engångsglas och bestick när man ska ha kalas. Kanske är det värt att diska i 20 minuter för att spara på plasten. Det räcker självklart inte att man bara gör det en gång. Men en gång är bättre än ingen gång, eller hur?
Att inte bara tänka på vad som är miljövänligt, utan också hållbart är också viktigt. Det är bättre att köpa ett dyrt, kanske lite mindre miljövänligt glas som håller i fem år än tio miljövänliga glas som går sönder efter ett halvår.
Positivt med den industriella revolutionen är att slaveri, barnarbete, dödsstraff osv. har försvunnit mer och mer och kommer i framtiden förhoppningsvis vara helt borta. Jag tror dock inte på att hårdare straff inte minskar brottsligheten. Sen tror jag i och försig inte att man bryr sig om man får sitta åtta eller nio år i fängelse. Men brottsligheten hade vart betydligt större utan de lagar som finns i samhället. Detta är också viktigt inom den industriella revolutionen att vi har lagar om hur man ska sköta naturen men också copyright och allt vad det heter. Jag tror det är viktigt för att utvecklingen utav tekniken ska ske på rätt sätt och att rätt personer ska få äran för det.
Men innan vi fortsätter den industriella revolutionen i Industriländerna tror jag att man måste påbörja och utveckla den i Uländer. När de utvecklats till Iländer så kan de tillsammans med oss utvecklas framåt med mer miljövänliga och ännu mer tekniska saker. Då kan vi tillsammans komma på lösningar för nackdelarna med tekniken i dagens samhälle med hjälp av mycket mer folk, städer och resurser.
Louice Karlsson
L:
rätt från början
Vi står alla inför en svår utmaning, och den enda hjälp det finns att hitta är hos varandra. Det är dags att vi lär oss att göra rätt från början och för att det ska gå att genomföra behöver vi varandras stöd.Hur den idustriella revolutionen har påverkat jorden, samhället och oss människor har vi redan skrivit om. Och hur det kommer påverka oss och vår planet i framtiden kan vi bara gissa och spekulera i. Som det är nu förbrukar vi människor som om vi hade ett och ett halv jordklot. Detta är inte hållbart någonstans, och då har långt ifrån alla världens länder gått igenom förvandlingen som är resultatet av den industriella revolutionen. I framtiden beräknas vi förbruka ca två jordklot om utvecklingen fortsätter i samma takt. Detta är som om vi lånade från framtiden, i tid. Det bästa vore kanske om den industriella revolutionen stannade, men det vore som om vi sa till länderna som var på tur att “tyvärr, vi har redan använt er del av världen”. Om vi bara kunde lära oss av vad som hänt innan och använda våra erfarenheter för att låta uländerna genomgå en industriell revolution som är rätt för människorna och för vår planet skulle vi slippa detta.
Borde vi inte ha lärt oss hur viktigt det är att ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna av hur det gick på Karl Marx tid? Arbetarklassen gick ihop och började organisera sig efter flera år utan arbetstider, helgdagar, minimilön. Efter flera år av utnyttjande av den kvinnliga arbetskraften och inte minst barnarbete. De kämpade för sin sak och fick sin vilja igenom. Tyskland var först med att ge arbetarna rättigheter och många följde deras exempel strax där på. Är det då nödvändigt att de länder som nu genomgår revolutionen gör samma misstag som de till slut rättade till? Om vi verkligen satsade på att göra allting rätt och ordentligt från början skulle vi slippa ännu fler revolutioner och jordens undergång. Att börja med att behandla människorna i landet rätt, att använda jordens resurser i ett rimlig tempo och använda miljövänliga transportmedel skulle antagligen kosta väldigt mycket för ett fattigt land som försöker industrialisera sig, men det är inte omöjligt.
Om hela världen insåg att vi tillsammans går igenom det här, och hjälpe varandra att komma igång på ett bra sätt, skulle vi kanske klara oss med det enda jordklot som tilldelats oss. För vad spelar pengar och makt för roll när vi försöker hindra att vår planet går under? Vi är alla av samma sort och vi har alla ett gemensamt mål. Att överleva.
Lisa Aronsson
Kommentarer
Trackback