Tävling - ett sätt att engagera

Tävlingar, ett sätt att mäta sig med andra. Men det behöver inte handla om sport. Det finns skrivtävlingar, rittävlingar och det denna artikeln ska handla om: uppfinningstävlingar. När vävmaskinerna förbättrades halkade spinningen efter, och problem uppstod. Hur skulle man lösa detta? Royal Society of Arts kom på den brillianta iden att erbjuda en belöning till de som kunde utveckla en bättre spinnmaskin, ett pris. Den första som som nappade på erbjudandet var James Hargreaves.
Jamens var en engelsman som började sin uppfinningskarriär år 1740. Det sägs att han råkade välta sitt hems spinnrock och insåg hur man skulle kunna göra en mycket effektiv maskin av ett horisonelt hjul. År 1754 började han bygga på denna idé, och fjorton år senare stod Spinnande Jenny klar.
Den var inte perfekt. Spann ganska ojämnt, men det var en stark förbättring.
Då kan man ju tänka att om en tävling kunde sätta sådan fart på en lösning till detta problem, vad kan man mer skynda på? För det är ju känt att många människor är väldigt tävlingsinriktade. Några som insett att detta är någonting man borde utnyttja är skaparna av tävlingen Future City. Denna tävling är för högstadie elever och går ut på att skolor tävlar mot varandra i att skapa en modell av en nytänkande, futuristisk och miljövänlig stad. Detta får ungdomarna att tänka. Bara genom att ställa sig själv frågan om hur det kommer se ut i framtiden inser man att man har massa idéer man själv inte hade någon aning om.
Det behövdes bara en liten push, som tex en tävling kan ge.
Många bra idéer redovisas när tonåringarnas modeller ställs ut inför juryn. Alla inte lika realistiska, men någonstans måste man börja. Att göra en tävling av någonting gör det ofta mer intersant. Detta sätt används mycket i skolan. Att göra en tävling av ett arbete får många barn att jobba mer målmedvetet och förhoppningsvis att lära sig mer.
Lisa Aronsson
Kommentarer
Trackback