Afrikas tur?

 
Många sjukdomar, låg medel livslängd och fattigdom. Många barn föds, men många av dem överlever inte. Detta är verkligheten i stora delar av Afrika, och likheterna med hur det var i Storbritannien på 1700-talet är stora. Detta, precis innan den Industriella revolutionen först startade där, var vad som i grunden fick en stor del av de brittiska småbönderna att flytta in till städerna. Kanske är det dags för Afrika nu.

Den industriella revolutionen startade alltså i Storbritannien. Där, år 1700, hade folkmängden tredubblats de tre hundra senaste åren. Detta berodde dels på att bättre mediciner skapats och färre dog. Samtidigt som detta hände kom potatisen till landet och bönderna lärde sig att avla fram djur som var bättre slaktdjur. Dessa saker bidrog till att alla inte behövdes till lantbruket, så många valde att flytta in till städerna och specialisera sig på någonting. I stället för att odla allt de behövde för att leva kunde de nu jobba med en enda sak i fabriker och köpa allt annat de kunde behöva.

Denna revolution har gått som en våg över stora delar av världen, och nu kan man börja man undra om Afrika inte är dess nästa destination. Den kom till Sverige ca år 1850 och gjorde att vi på 120 år gick från fattigt land till ett av världens rikaste. Afrika som till stor del inte genomgått revolutionen än har hamnat efter inom ekonomin, men som vi bevittnat här i Sverige kan det gå fort uppför.
Med det extrema klimatet, torkan och hungersnöden som Afrikas befolkning måste tacklas med i nuläget, behövs det inget geni för att man ska förstå att någonting måste hända. Kanske är den Industriella Revolutionen lösningen.

Man kan fundera över hur en revolution i den storleken skulle påverka världens miljö om den infann sig i Afrika, den kontinenten med mest befolkning efter Asien. Om alla de som nu går till fots, jobbar på sina gårdar eller helt enkelt bara kämpar för sitt liv skulle börja åka bil och börja jobba inom t ex. industrin, då skulle världens människors utsläpp öka enormt. Och det är någonting vi inte behöver i nuläget.

Lisa Aronsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0