-Läkemedel gjorde att han dog

Natten mot lördag avled en 42årig man på grund av blodförgiftning. Mannen hade tidigare haft allvarliga infektioner och har då behandlats med olika sorters antibiotika och liknande.
- För mycket läkemedel gjorde att han dog, säger Sofia Björk, medecinansvarig på Sjukhuset.
Det var klockan sju i torsdags kväll som mannen åkte med ambulans in till sjukhuset. Efter att ha haft lunginflamation i två veckor samt lågt blodtryck tvekade inte sjuksköterskorna i ambulansen en sekund på att det var en allvarlig blodförgiftning. När de kom fram till sjukhuset konstaterade läkaren på infektionskliniken att sjuksköterskorna hade haft helt rätt.
- Vi gav han antibiotika under hela fredagen, men det bet inte på han. Han har tidigare fått mycket medecin, speciellt i länder utanför EU där de inte alls har samma krav och säkerhet som här i Sverige. Han lyckades med något som är mycket ovanligt, att bli resistent mot all antibiotika mot blodförgiftning, menar Sofia. Bakterierna i hans kropp hade blivit multiresistenta. Vi hade inte kunnat göra något annorlunda. Det är länderna utanför EU som har gett han medecin mot allt från 38 graders feber till allvarligare saker. Eftersom mannen själv sa att han hade fått antibiotika mot feber så är vi väldigt fundersamma och oroliga över hur det egentligen ligger till. Eftersom feber är en virus- och inte bakteriesjukdom, och kan då inte botas med antibiotika. Vi har kontaktat EUs medecinkommission och de ska gå vidare med denna frågan, detta är inte acceptabelt, säger Sofia som har många medhållande kollegor runt sig som nickar.
-Bättre förr
Det är dock inte i Uländerna som han har fått någon överdos av medecin. Utan i hyfsat rika och utvecklade länder, fast med få regler och lagar om hur det ska gå till på sjukhusen. Och ofta på semesterorter eller i små byar, där vårdcentralerna är privata och överhuvudtaget inte behöver följa de regler som ändå finns på sjukhusen.
- De gav han antibiotika för minsta lilla, sen blev han frisk, säger mannens fru till Liello när vi ringer henne. Det var egentligen bättre förr, hade han levt för 100 år sen eller något sådant, hade han kanske överlevt det här. Avancerade läkemedel var mycket mer ovanliga då och användes bara i nödfall. De tidigare gånger han har vart sjuk har det aldrig varit livshotande även att han har haft svåra, jobbiga och långdragna sjukdomar och infektioner. Förr hade han aldrig fått antibiotika för det, det hade vart både dyrt och onödigt för sjukhusen att ge han det. Nu har de nästan obegränsat med läkemedel och ger patienterna vad som behövs för att de ska bli friska snabbast möjligt.
/Lollo Karlsson
Kommentarer
Trackback